က်န္းမာေရး ဗဟုသုတ စုစည္းမူ႕မ်ား

http://popozaw.blogspot.com/

Tuesday 13 November 2012

ေဆာင္းရာသီတြင္ က်န္းမာေစရန္စားသုံးပါ

by popozaw on 12.11.2012
 
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္
ခရမ္းခ်ဥ္းသီးေဖ်ာ္ရည္မွာ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အေအးမိေဝဒနာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလုိ အေအးမိလာရင္ေတာင္ ျပင္းျပင္းထန္ထန္ မခံစားရေစပါဘူး။ ဒါ့ျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ႏွာရည္ယိုေစတဲ့ ဟစ္စတာမင္း (Histamine) ဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္ေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္မွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း လည္း မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ ကူးစက္ပိုးတိုက္ခိုက္ေပးတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို ထြက္ရွိလာ ေစပါတယ္။

ေနၾကာေစ့
ေနၾကာေစ့ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံုခန္႔မွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာမင္အီးပမာဏ အျပည့္အဝပါဝင္ေနပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္အီးဟာ အေအးမိျခင္းနဲ႔ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ကူးစက္ပိုးဝင္ျခင္းေတြကို ဖယ္ရွားေပးၿပီး ခုခံအားစနစ္ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို သန္စြမ္းေစပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဓိက ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ဆဲလ္ေတြျဖစ္တဲ့ Natural Killer Thelper ဆဲလ္ေတြရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္။

ဒိန္ခ်ဥ္
တစ္ေန႔မွာ ဒိန္ခ်ဥ္ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံုခန္႔ေသာက္တဲ့ အရြယ္ေရာက္သူေတြဟာ ဒိန္ခ်ဥ္မေသာက္သူေတြထက္ အေအးမိေဝဒနာ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသိုလ္ရဲ႕ တစ္ႏွစ္ၾကာေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။

အဆီနည္းအမဲသား
အဆီနည္းအမဲသားမွာ ေရာဂါတိုက္ခိုက္ေပးရာမွာ အေရးပါတဲ့ ေသြးျဖဴဆဲလ္ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ မရွိမျဖစ္ အာဟာရဇင့္ဓာတ္ (Zinc) အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။

တူနာငါး
တူနာငါးမွာ အုိမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္စစ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးျဖဴဆဲလ္ေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ တူနာငါးမွာ ဇင့္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ ဆီလီနီယမ္တို႔ ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ Natural killer ဆဲလ္ေတြကို တိုးပြားေစပါတယ္။

ေရေသာက္ရန္ မေမ့ပါႏွင့္ ေရမွာ ေရာဂါပိုးမႊားေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိသလို ခႏၶာကိုယ္မွ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္ ေတြကို စုပ္ယူရရွိႏိုင္ဖို႔ ေရကို လိုအပ္ေနပါတယ္ ။
Mg Mandalay
Health
Shared by>>> http://www.facebook.com/nangmy.nangmy

No comments:

Post a Comment